ILMU DUIT (4) : RAHSIA

i) Surah 18, Verse 19:

وَكَذَٰلِكَ بَعَثْنَاهُمْ لِيَتَسَاءَلُوا بَيْنَهُمْ قَالَ قَائِلٌ مِّنْهُمْ كَمْ لَبِثْتُمْ قَالُوا لَبِثْنَا يَوْمًا أَوْ بَعْضَ يَوْمٍ قَالُوا رَبُّكُمْ أَعْلَمُ بِمَا لَبِثْتُمْ فَابْعَثُوا أَحَدَكُم بِوَرِقِكُمْ هَٰذِهِ إِلَى الْمَدِينَةِ فَلْيَنظُرْ أَيُّهَا أَزْكَىٰ طَعَامًا فَلْيَأْتِكُم بِرِزْقٍ مِّنْهُ وَلْيَتَلَطَّفْ وَلَا يُشْعِرَنَّ بِكُمْ أَحَدًا

Dan demikianlah pula Kami bangkitkan mereka (dari tidurnya), supaya mereka bertanya-tanyaan sesama sendiri. Salah seorang di antaranya bertanya: “Berapa lama kamu tidur?” (sebahagian dari) mereka menjawab: “Kita telah tidur selama sehari atau sebahagian dari sehari”. (Sebahagian lagi dari) mereka berkata: “Tuhan kamu lebih menengetahui tentang lamanya kamu tidur; sekarang utuslah salah seorang dari kamu, membawa wang perak kamu ini ke bandar; kemudian biarlah dia mencari dan memilih mana-mana jenis makanan yang lebih baik lagi halal (yang dijual di situ); kemudian hendaklah ia membawa untuk kamu sedikit habuan daripadanya; dan hendaklah ia berlemah-lembut dengan bersungguh-sungguh (semasa di bandar); dan janganlah dia melakukan sesuatu yang menyebabkan sesiapapun menyedari akan hal kamu.

ii) Surah 12, Verse 20:

وَشَرَوْهُ بِثَمَنٍ بَخْسٍ دَرَاهِمَ مَعْدُودَةٍ وَكَانُوا فِيهِ مِنَ الزَّاهِدِينَ

Dan (setelah berlaku perundingan) mereka menjualnya dengan harga yang murah, iaitu beberapa dirham sahaja bilangannya; dan mereka adalah orang-orang yang tidak menghargainya.

1. Dua perkataan bagi mengambarkan wang dalam al-Quran iaitu “بِوَرِقِكُمْ” dan “دَرَاهِمَ” kedua-duanya bermaksud wang perak.

3. Di sini menunjukkan rahsia perak sebagai sandaran kepada matawang.

4. Matawang yang digunakan oleh ahli gua seperti yang disebut dalam surah al-Kahfi di atas walaupun berlalunya zaman boleh digunakan untuk membeli makanan. Semakin lama usia duit semakin tinggi nilainya.

5. Aku pernah melihat bahawa sebahagian duit itu mempunyai khadam-khadam.

6. Khadam-khadam ini melakukan kerja mereka berniaga dan bertransaksi seperti manusia berurus.

7. Perniagaan forex yang mencecah USD3.98 trillion sehari menunjukkan bahawa pada wang itu rahsia kekayaan.

8. Manakala Nabi Yusuf as yang diniagakan dengan wang perak (dirham) adalah satu penyalahgunaan matawang. Sedangkan orang inilah cerdikpandai ekonomi.

9. Juga transaksi ini dilakukan dengan matawang perak.

10. Aku berpandangan jikalah sesuatu negara ingin maju dan kukuh ekonomi maka matawang haruslah disandarkan kepada perak bukan emas.

11. Di dalam perlembagaan Malaysia ada disebut “coinage” di dalam Jadual Kesembilan. Kuasa untuk mengeluarkan syiling adalah terletak pada Kerajaan Persekutuan.

12. Walaupun dua petikan di atas menunjukkan syiling mempunyai otoriti dalam al-Quran tetapi wang kertas juga mempunyai rahsia tersendiri kerana perkataan kertas itu tercatat dalam al-Quran:

Surah 6, Verse 7:

وَلَوْ نَزَّلْنَا عَلَيْكَ كِتَابًا فِي قِرْطَاسٍ فَلَمَسُوهُ بِأَيْدِيهِمْ لَقَالَ الَّذِينَ كَفَرُوا إِنْ هَٰذَا إِلَّا سِحْرٌ مُّبِينٌ

Dan kalau Kami turunkan kepadamu (wahai Muhammad) sebuah kitab (yang bertulis) pada kertas, lalu mereka memegangnya dengan tangan mereka, nescaya orang-orang yang kafir itu berkata: “Ini tidak lain, hanyalah sihir yang terang nyata”.

13. Ada seorang yang memberitahuku bahawa wang kertas yang aku pegang telah menjadi cek.

14. Aku juga pengemar angka-angka di dalam wang. Aku suka angka 40 dan 29.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s