PERGERAKAN ALAM DARI SUDUT ILMU FALAK

1. Allah bersumpah dengan ‘kedudukan bintang-bintang'(بِمَوَاقِعِ النُّجُومِ)[al-Wāqi’ah:75]. Ia adalah satu sumpah yang amat besar [al-Wāqi’ah:76]. Tentu ada maksud dan makna mengapa Pencipta bersumpah dengan makhluk yang diciptanya. Ia mempunyai kaitan dengan sumpah Allah tentang masa [al-‘Asr:1]. Pergerakan bintang-bintang yang bersifat ijbāriyyah seakan-akan mempengaruhi pergerakan makhluk di bumi yang bersifat ikhtiyāriyyah. Hukum mudah jika bintang terdekat panas terik kita akan kepanasan dan ikhtiyāriyyah kita untuk bergerak keluar diminimakan. Lebih luas lagi ia mencorak pergerakan kita di bumi. Lain lah bila datang malam apabila matahari yang menyinari di bahagian bumi yang lain, kita nyaman. Semua ini mempengaruhi pergerakan ikhtiyāriyyah kita. Ini lah asas kepada pergerakan bintang-bintang membolehkan kita meramal dan mengagak pergerakan makhluk pada saat dan waktu.

2. Saya mengkaji pergerakan alam yang berbentuk ijbar dan ikhtiar (طَوْعًا وَ كَرْهًا ). Saya dapati sebahagian dari af’āl kita adalah bersifat ijbariyyah (paksaan)(كَرْهًا) dan ada yang berbentuk ikhtiyāriyyah (pilihan)(طَوْعًا). Di sinilah rahsia pergerakan alam. Jam sebagai menyukat pergerakan alam. Kadang-kadang memberitahu kita apa yang akan berlaku dan apa sebenarnya yang berlaku pada saat dan waktu.

āl-‘Imrān:83

أَفَغَيْرَ دِينِ اللَّهِ يَبْغُونَ وَلَهُ أَسْلَمَ مَن فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ طَوْعًا وَكَرْهًا وَإِلَيْهِ يُرْجَعُونَ

Patutkah sesudah (mengakui dan menerima perjanjian) itu, mereka mencari lain dari ugama Allah? Padahal kepadaNyalah tunduk taat sekalian makhluk yang ada di langit dan di bumi, sama ada dengan sukarela ataupun terpaksa, dan kepadaNya lah mereka dikembalikan.

3. Bagi penduduk di bumi ada dua kiraan iaitu kiraan (1) qamariyyah (bedasarkan bulan). Ia juga disebut Lunar. (2) syamsiyyah (berdasarkan matahari). Ia juga disebut sebagai Gregorian. Kiraan qamariyyah adalah sesuai untuk mengira pergerakan kerohanian. Kerohanian itu berkait dengan malam. Bulan hanya mempunyai pengaruh apabila menjelang malam. Lagipun kiraan qamariyyan bermula apabila matahari tenggelam dan bulan muncul pada malam. Bahkan al-Quran sendiri menyebut tentang hari Sabtu dan Jumaat serta syahril haram. Hari Sabtu [al-Baqarah:65; an-Nisaa’: 47; 154; al-A’raf:163; an-Nahlu: 124] merupakan hari suci bagi Bani Israel pada zaman Musa a.s. Manakala hari Jumaat [al-Jumua:9] pula adalah hari yang mulia kepada umat Muhammad s.a.w. Begitu juga bulan-bulan tertentu adalah mempunyai nilai kerohanian bagi umat Muhammad seperti bulan Ramadhan yang diwajibkan untuk berpuasa. Lihat: al-Baqarah: 185. Juga bulan-bulan tertentu yang diharamkan berperang. Lihat: al-Baqarah: 217. Manakala kiraan syamsiyyah pula bermula pada pukul 12:00 AM. Namun begitu ia berfungsi apabila apabila matahari muncul pada waktu pagi. Manusia mencari rezeki apabila matahari muncul.

Surah al-Muzzammil; Ayat 6:

إِنَّ نَاشِئَةَ اللَّيْلِ هِيَ أَشَدُّ وَطْئًا وَأَقْوَمُ قِيلًا

Sebenarnya sembahyang dan ibadat malam lebih kuat kesannya (kepada jiwa), dan lebih tetap betul bacaannya.

Surah al-Muzzammil; Ayat 7:

إِنَّ لَكَ فِي النَّهَارِ سَبْحًا طَوِيلًا

(Kami galakkan engkau dan umatmu beribadat pada waktu malam), kerana sesungguhnya engkau pada siang hari mempunyai urusan-urusan yang panjang kira bicaranya;

4. Kita fokuskan kepada pergerakan syamsiyyah dalam mentafsir pergerakan alam dari sudut ilmu falak. Kiraan ini dengan melihat alat sukat masa yang dipanggil jam. Ia adalah satu disiplin ilmu horologi. Cara mentafsir dan meramal tentang pergerakan pada siang hari iaitu mengikut kiraan syamsiyyah adalah dengan melihat pada tarikh dan hari. Jika THU:29 kebiasaannya topik pergerakan alam adalah berkenaan TUNAI. THU:29. Jika THU:15 atau THU:25 atau THU:5 ia adalah berkisar tentang HUTANG. Jika anda mempunyai hutang maka anda harus bersedia untuk menerima tuntutan-tuntutan hutang pada hari tersebut apabila kod-kod masa itu menjelang. Jika MON:11 ia adalah berkitar tentang MONEY atau wang. Ia adalah hari baik untuk membuat wang.

5. Manakala WED (Wednesday) adalah topik berkisar tentang perkahwinan atau hal-ehwal lelaki dan wanita.

6. Menurut Dr Amran Kasimin di dalam bukunya Amalan Sihir Dalam Masyarakat Melayu: Satu Analisis bahawa santau yang dipuja pada malam bulan yang gelap kerana akan berfungsi. Ini menunjukkan bahawa kiraan qamariyyah itu berkait dengan kerohanian suci dan juga jahat. Surah al-Falaq itu berkait dengan malam. Biasanya kejahatan dilakukan pada malam hari.

7. Tentu anda mempunyai persoalan mengapakan pergerakan alam begitu iaitu boleh dibaca dengan saat dan waktu seperti di atas? Ia bergerak begitu kerana unsur-unsur kerohanian halus yang berkait dengan jin. Setiap insan itu mempunyai qarin jin. Jin bergerak dan berkomunikasi mengunakan kod-kod masa. Ia adalah rahsia ilmu gerak dalam pergerakan alam dari sudut ilmu falak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s