HAKIKAT CINTA

1. Ahli-ahli falsafah mempunyai berbagai kata-kata mendalam tentang hakikat cinta. Begitu juga penyair mempunyai berbagai kata-kata indah tentang cinta. Semua haiwan yang bernyawa samada manusia dan binatang mempunyai perasaan cinta terhadap pasangannya. Cinta itu datang apabila mereka ingin bersenyawa. Walau haiwan hanya sekejap sahaja ‘bercinta’ untuk bersenyawa berbanding dengan manusia yang bercinta dengan jangka masa yang panjang.

2. Sila lihat ‘kisah yang terbaik’ ( أَحْسَنَ الْقَصَصِ)[Yusof:3] dalam al-Quran. Kisah cinta di antara Yusof dan isteri al-Aziz (امْرَأَتُ الْعَزِيزِ)[Yusof: 30]. Isteri al-Aziz atau yang masyhur di kalangan kita dengan nama Zulaikha telah ‘asyik’ dengan Yusof (وَلَقَدْ هَمَّتْ بِهِ وَهَمَّ بِهَا ) [Yusof: 24]. Perasaan ‘asyik’ pertama itu dari Zulaikha sebenarnya ( وَلَقَدْ هَمَّتْ بِهِ)(Dan sesungguhnya dia [Zulaikha] telah asyik dengannya [Yusof]). Dengan perasaan cinta dalam hati Zulaikha ini maka Yusof pun telah asyik juga dengan Zulaikha, sebagaimana yang dinyatakan sendiri oleh al-Quran (وَهَمَّ بِهَا)(Dan dia [Yusof] telah asyik dengannya [Zulaikha]). Perasaan cinta pertama itu lahir dari hati seorang perempuan, kemudian perasaan cinta itu mengalir ke dalam hati lelaki.

3. Oleh itu jika seseorang perempuan tidak menyintai seseorang lelaki, lelaki tersebut tidak akan ada perasaan cinta di dalam hatinya.

4. Sebab itulah dalam fekah mazhab empat Ahlu Sunnah Wal Jamaah, lelaki boleh berkahwin empat kerana lelaki tidak mempunyai perasaan cinta terhadap seorang perempuan sahaja, melainkan perempuan tertentu yang berjaya mengikat kukuh hati seseorang lelaki dengan pancaran cinta dari hatinya. Inilah hakikat cinta.

5. Tetapi dalih perempuan ini adalah hebat sebagaimana disebut (إِنَّ كَيْدَكُنَّ عَظِيمٌ)(Sesungguhnya tipu-helah kamu adalah besar!)[Yusof:28]. Tipu-helah mereka ini adalah untuk menutup hakikat cinta iaitu ”lelaki tidak pernah jatuh cinta”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s