HOROLOGI: FALSAFAH & METAFIZIK ROLEX®

1. Jam Rolex® adalah igauan setiap orang samada lelaki atau perempuan. Sedangkan di sana ada jenama-jenama jam lain. Kenapa? Adakah kerana ia selalu terpapar di akhbar-akhbar? Atau kerana metafizik dan keunikannya? Kita cuba memahami falsafah dan metafizik Rolex® terlebih dahulu bagi kita mengetahui jawapan-jawapan bagi persoalan itu.

2. Masih ingatkah tuan-puan tentang Paul the Octopus yang meramal dengan tepat tentang keputusan 2010 World Cup ?


3. Pertamanya Rolex® mempunyai lambang sotong kurita (Octopus) dan perkataan Oyster (tiram). Ia adalah kod bahawa Rolex® sinonim dengan dua haiwan air ini. Oleh kerana Rolex® ada lambang sotong kurita maka jenama jam ini jika asli dan kuat maka ia mempunyai khadam jin spesis air yang bersifat sotong kurita. Anda boleh sken dengan cara bagaimana anda mendapat dan balik ke rumah selepas mendapatnya.

4. Pengalaman saya mendapatnya ialah saya menaiki kereta Uber yang pemandunya seorang penyelam dan keretanya penuh lambang-lambang laut dan hari tersebut adalah lembab dan hujan renyai-renyai. Kami berbual tentang khazanah-khazanah laut. Harta-harta karun dalam kapal laut yang karam.”Kita memerlukan Rolex® untuk mencari Rolex®.” Ketika saya balik juga begitu.

5. Rolex® bukan setakat keras besinya dan mistik pergerakan jarumnya. Ia juga waterproof. Ada beza antara ‘water resist‘ dan ‘waterproof‘. Water resist hanya menentang air, tetapi waterproof kalis air. Water resist menentang air dari masuk ke dalam jam kita. Tetapi waterproof air TIDAK BOLEH MASUK LANGSUNG. Ia kebal air sebenarnya! Anda juga, jika memakai Rolex®, TIADA PEREMPUAN YANG BOLEH “MEMBASAHKAN” ANDA! Anda faham apa yang saya maksudkan?

6. Lokasi ‘Bakkah’ [Surah Aal-e-Imran:96] adalah di dalam air. Untuk ke Mekah anda harus ‘menyelam’. Anda memerlukan Rolex® untuk menyelam bagi membuat umrah dan haji. Ya anda melihat pada zahirnya Mekah dan Ka’bah atas darat. Alam Metafiziknya Bakkah dan Ka’bah adalah dalam air! Alam Ghaib bersifat begitu.

7. Rolex® mempunyai berbagai-bagai warna. Jika biru maka ia bermaksud anda mendapatkannya di Lautan Biru. Jika hijau bermaksud anda mendapatnya di Lautan Hijau. Jika merah anda mendapatnya di Lautan Merah. Biru bermaksud BLUE OCEAN STRATEGIES® (Strategi-Strategi Lautan Biru®). Begitulah seterusnya.

8. Bagaimanakah untuk mengeraskan besi dan menambah hikmat Rolex® anda? Selepas di bawa balik ke rumah Rolex® anda anda letak Rolex® anda dalam bungkusan kain dua lapis: kuning dan merah yang mengandungi keris (atau apa sahaja senjata besi) dan al-Quran.  Perasapkannya. InsyaAllah Rolex® semakin keras dan tinggi hikmatnya.

9. Cara mengguna Rolex® adalah jangan pulas jarumnya selalu kerana ia boleh rosak. Biarkan ia begitu kerana jika anda memulas jarumnya ibarat anda memulas telinga khadamnya. Fahami kod-kod dari pergerakan Rolex® anda. Ia akan bergerak apabila anda pakai. Rolex® boleh bersatu dengan anda. Anda merasakan detik pergerakan jarumnya di jantung anda! Fahamilah rahsia-rahsia masa dan kod-kod di Rolex® anda!.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s