Pasir Emas

BAB 6: KUDIN & CO (SIRI 1) [Klik di sini untuk BAB 1: SIRI 1]

KUDIN & CO. Ya, KUDIN & CO. Itu lah nama syarikat guaman Tengku Kudin yang telah didaftar dengan Majlis Peguam.

Tengku Kudin adalah pakar litigasi. Dia amat meminati saman-menyaman. Namun bagi kes-kes jenayah dia amat memilih. Dia tahu bahawa penjenayah ada yang kantoi dalam hidup maka perlu dibantu. Ada yang memang tak bersalah tetapi tersepit dalam keadaan dan hidup. Dia masih ingat guru sufinya di Terengganu iaitu Syeikh Abdul Karim berpesan “Kita ni Kudin dalam membantu penjenayah, kita harus menolong bukan setakat orang yang dizalimi tetapi juga orang yang menzalimi.” Tengku Kudin tertanya-tanya mengapa guru jiwanya ini berpesan begitu. Lantas dia buka kitab-kitab hadis dalam aplikasi iPhonenya. Dia dapati ada hadis Sahih Bukhari, Sunan at-Tarmizi, Musnad Ahmad dan ad-Darimi yang berkata begitu.

Syeikh Abdul Karim jarang memetik hadis. Tetapi Tengku Kudin memahami bahawa kata-kata dan pesan Syeikh Abdul Karim selalunya bersandar kepada al-Qur’an dan hadis.

Tengku Kudin amat meminati litigasi tanah. Tengku Kudin mula minat dengan tanah bila arwah ayahnya Tengku Abdul Alim meninggalkan sebidang tanah kepada anak-anaknya 3 orang iaitu Tengku Abdullah sebagai yang sulung, Tengku Kudin yang tengah dan Tengku Abdul Aziz sebagai yang bongsu. Tanah itu tanah pusaka sebidang rumah kayu lama berciri tradisi Terengganu. Tengku Kudin pernah bertanya arwah emaknya di mana dia dilahirkan. Emaknya berkata “Di sini”. Tanah itu adalah tanah kampung. Rumah mereka dikelilingi pohon-pohon dan bungaan herba.

Tengku Kudin walaupun meminati kes-kes litigasi tetapi dia amat teliti dan berhati-hati tentang fail-fail yang datang kepadanya. Ada yang dia kenakan yuran guaman kontigensi terutama bagi anak-anakguam yang bermasalah dengan kewangan tetapi kes mereka mampu menjana duit besar. Ada yang Tengku Kudin kenakan yuran guaman pendahulu. Ada RM40,000. Ada RM100,000 lebih jika taiko-taiko besar dan kesnya bernilai jutaan dan bilion.

Tengku Kudin adalah lulusan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Dia boleh berbahasa Arab dan Inggeris. Tengku Kudin amat meminati dalam mengumpul buku-buku perundangan terutama yang diimport dari UK kerana ia membantu Tengku Kudin berhujah dalam kes-kes yang kompleks dan belum ada precedent di Malaysia. Koleksi buku-buku undang-undangnya telah bernilai jutaan ringgit.

Dalam setahun pendapatan Tengku Kudin hasil guaman di KUDIN & CO dalam RM129,000,000.

Tengku Kudin amat digemari oleh hakim-hakim kerana kepintarannya dalam berhujah dan menyelesaikan kes-kes yang kompleks. Selain itu bagi hakim, Tengku Kudin adalah seorang yang menghormati mereka. Bahasanya amat bermakna dan mendalam. Tengku Kudin amat mematuhi masa. Bagi Tengku Kudin masa adalah sangat bermakna dalam guaman kerana ada limitation period dan peraturan masa dalam buku-buku undang-undang. Jam termahal Tengku Kudin adalah Breguet yang dibeli di Paris. Dia juga memiliki koleksi jam-jam termahal yang dia beli dari negara-negara yang dilawatinya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s