BAGAIMANA UNTUK KITA BERINTERAKSI DENGAN MALAIKAT?

Kita terlebih dahulu mengenalpasti ‘apakah’ itu malaikat. Malaikat berbeza dengan jin. Jika kita dapat mengenalpasti ‘apakah’ itu jin maka kita boleh memahami tentang malaikat.

Jin diciptakan dari api. Malaikat pula diciptakan dari cahaya. Jin itu pelbagai. Ada yang dalam jisim asal bersayap dan tak bersayap. Jin adalah makhluk yang mukallaf. Malaikat bukan makhluk mukallaf. Kesemua malaikat bersayap. Dalam jisim asal malaikat mereka ‘dilihat’ dalam bentuk cahaya. Dalam bentuk cahaya ini mereka dilihat bersayap. Rupa bentuk bersayap mereka berbeza dengan sayap jin.

Jin boleh bertukar bentuk manusia pelbagai. Malaikat begitu juga. Energi malaikat adalah lebih kuat dari jin. Energi jin biasanya pada ain. Ain ialah energi otak yang dipancarkan kepada otak. Saya telah membincangkan di pelbagai tulisan saya di tempat-tempat lain.

Jika hendak memahami jisim cahaya maka kita kena baca tulisan ahli fizik tentang cahaya sebagai asasnya bagi memahami cahaya. Contohnya jika cahaya bergerak dari belakang cermin maka ia membentuk spektrum cahaya yang berwarna warni. Begitu juga para malaikat jika mereka berada di belakang cermin maka kita melihat jirim mereka itu berjisim warna warni tapi dalam bentuk tubuh makhluk bersayap.

Malaikat bukan lelaki dan perempuan. Tetapi jika mereka menyamar manusia mereka ‘biasanya’ mengambil wajah lelaki. Mereka boleh menyamar perempuan. Ketika mereka menyamar lelaki dan perempuan mereka bukan seorang lelaki dan perempuan.

Malaikat adalah sangat berilmu. Mereka mendapat ilmu apa yang diajari oleh Allah kepada mereka. Ilmu mereka pelbagai. Ia tidak terhad kepada ilmu agama kerana ilmu agama itu berkait dengan ekonomi, sains, politik, kewangan, teknologi DLL.

Bagaimana untuk berinteraksi dengan mereka bila mereka menyamar manusia? Ia boleh secara berdepan dan secara jarak jauh. Jarak jauh yang dimaksudkan ialah melalui perbualan telefon, video DLL.

Perbualan telefon kita boleh dicelah (intercept). Contohnya bila kita berbual dengan A. Kita hendaklah berbual dengan A sesuai dengan sifat A walaupun kita menyedari itu malaikat yang sedang menyamar. Gelombang otak kita di peringkat ini haruslah secara rendah yakni ia haruslah bersifat perbualan orang awam. Jika tidak kita dilihat pelik.

Malaikat itu mempunyai energi yang kuat. Malaikat boleh menunjukkan energi kuat mereka itu kepada kita. Dia boleh tak menunjukkannya. Bahkan kita tidak menyedarinya dia seorang malaikat ketika kita berinteraksi dengannya.

Di era capaian internet pada semua kita kena berhati-hati kerana para malaikat boleh ‘mencelah’. Apa yang dibimbangkan mereka sedang menguji kita.

Malaikat hanya mengikut arahan Allah. Mereka tidak melanggari arahan Allah kerana mereka tidak mempunyai pilihan. Tidak seperti kita yang mempunyai pilihan. Di awal kejadian Adam disifatkan para malaikat ‘bertanya’ Allah kenapa hendak diciptakan makhluk yang membuat kerosakan pada dunia. Allah memberitahu ‘Aku mengetahui apa yang kamu tak ketahui’. Ini bermakna walau ilmu para malaikat adalah secara langsung bersumber dari Allah dan mereka sangat berilmu namun ilmu mereka tidak dapat mengatasi ilmu Allah.

Jika dikaji al-Quran dan hadis, kita dapati bahawa para nabi adalah berguru dengan para malaikat terutamanya malaikat yang bernama Jibril. Jibril adalah pemimpin malaikat.

Oleh itu kita hidup di dunia ini tidak sendirian. Adanya makhluk-makhluk lain seperti malaikat, jin, bunian, Bani Adam dan ciptaan baru. Ciptaan baru adalah makhluk baru yang diciptakan Allah. Dengan kata lain selain malaikat, jin, bunian dan Bani Adam adalah ciptaan-ciptaan baru. Kita kena berinteraksi dengan semua makhluk-makhluk ini dalam kita memahami mereka dari sudut bentuk kejadian dan rupa serta tahap mereka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s